Als belangrijk medisch uitgangspunt geldt het analyseren van de samenhang van verstoringen in:
- energieopbouw
- gezondheid van darmen
- (hormoon)stofwisseling
- het immuunsysteem
Het behandelen van belastingen waar men gezondheidsschade ondervindt, zoals bacteriële, virale, parasitaire en schimmels infecties is onderdeel van de praktijkvoering. De gezondheidskundige verzorging van de mens dient als basis en de 'Wetten van Gezondheid' dienen ter inspiratie. De EU master (110 ECTs) kPNI ofwel klinische psycho-neuro immunologie dient als verdiepend kader, evenals de onderzoeksopleidingen in Good Clinical Practice (GCP) en een onderzoeksopleiding aan de VU.
De drie pijlers van Evidence Based Medicine volgens Sackett worden toegepast: 1/ patient values 2/ clinical expertise and 3/ the best research evidence.
In consulten wordt met een klinische blik naar patiënten gekeken. En er wordt geluisterd naar de wensen, behoeften en verwachtingen van de patiënt tav het oplossen van vaak (chronische) klachten en ziekten. Ook wensen tav het toepassen van veranderingen in voeding en leefstijl, gelden als uitgangspunt. En als men naar patiënten luistert, dan wordt men vanzelf integraal denkend (1). Op basis van de klinische ervaring wordt een diagnose gesteld en worden werkzame stappen in de praktijk toegepast (2). Het best (beschikbare) (wetenschappelijk) onderzochte bewijs van effectiviteit geldt in de behandeling. Er wordt gebruik gemaakt van de laatste, (internationale) wetenschappelijke inzichten (3).